Sajtóanyag

Magyarországon az egyik legalacsonyabb a foglalkoztatási ráta az OECD tagállamok közül. Ez nem csak gazdasági probléma, de sok esetben család-lélektani szempontból is káros. Különösen igaz ez a gyermeket nevelő női munkavállalókra. Ennek a problémának a mentén indítottuk el 2012. májusában a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karán a TÁMOP program keretében finanszírozott ÖKOMAMA projektet. Cél a bevont 60 kisgyermekes édesanya képzése és foglalkoztatásba történő visszahelyezése a GYED/GYES lejárta után.

Az Egyetem és Konzorciumi partnerei – REGINA Alapítvány, Kontakt Alapítvány és Kopernikusz Innovációs Egyesület – egy olyan, Magyarországon egyedülálló Ökogazdálkodási és ökoturisztikai felnőttképzési programot dolgoztak ki, melynek keretében a projektbe felvett kisgyermekes szülők megismerkedhetnek az alapvető öko-növénytermesztési és öko-állattartási ismereteken túl az ökoháztartás-vezetés, valamint az ökogazdálkodás kialakításának és fenntartásának ismeretanyagával is. Kiemelten foglalkozunk az ökoturisztika, mint fejlődő gazdasági szegmens elemzésével és az abban rejlő lehetőségek bemutatásával. A képzés ugyanakkor bevezeti a résztvevő édesanyákat a vállalkozás-indítás rejtelmeibe, valamint fejleszti az ehhez szükséges alapvető angol nyelvi és informatikai tudásukat (táblázat-készítés, prezentációk elkészítése, honlap-készítés stb. ).

2010-es OECD adatok szerint Magyarországon a női vállalkozók aránya az összes foglalkoztatotthoz képest mindössze 8,8%.Úgy véljük, hogy a kisgyermekes szülők foglalkoztatási mutatóinak javítása érdekében a vállalkozó válás segítése az egyik hatékony eszköz. Az ÖKOMAMA programban így a résztvevők nem csak a képzés keretében találkozhatnak vállalkozói ismeretekkel, de egy Vállalkozásfejlesztési Klub keretében minden héten konzultálhatnak szakértőkkel és egymással. Célunk, hogy a programban résztvevők, illetve azt kívülről követők közül sok nő tudja és akarja vállalkozói formában működtetni egyéni ötletére alapozott tevékenységét, legyen az sajtkészítés, gyógynövénygyűjtés vagy öko-vendégfogadás.

A program ugyanakkor kiemelt figyelmet fordít arra, hogy előmozdítsa Magyarországon a részmunkaidős és egyéb rugalmas foglalkoztatási formák elterjedését. A nem teljes munkaidős formában foglalkoztatott női munkavállalók aránya hazánkban még mindig nem éri el a 7%-ot, míg az OECD átlag 26%, a legjobban teljesítő Hollandiában pedig 60%. A 2012-es OECD jelentés külön felhívja a figyelmet arra, hogy az ország gazdasági növekedéséhez elengedhetetlenül fontos lenne a nők foglalkoztatottsági arányának növelése, elsősorban olyan rugalmas munka-módszerek fejlesztésével és alkalmazásával, melyek könnyebbé teszik a munka és a család összeegyeztetését.[1]

A program keretén belül Munkaadói Tájékoztató Kampányt indítunk, melyben igyekszünk felhívni a figyelmet a megszokottól eltérő, ugyanakkor sokszor nagyon hatékonyan működő foglalkoztatási formákra. Kommunikációnkban ugyanakkor sok hasznos információval is szolgálunk a kisgyermekes édesanyák foglalkoztatási pozitívumaival, valamint az igénybe vehető adókedvezményekkel kapcsolatban. Mert JÓ FOGLALKOZTATNÓNAK LENNI JÓ!

A képzéssel, valamint a program többi részletével kapcsolatban a honlapon kívül tovább tájékozódhatnak a program Facebook oldalán.[1] Forrás: OECD Economic Surveys HUNGARY, 2012. március

 

A program letölthető sajtóanyaga

 

A nyitó konferencia letölthető sajtóanyaga